Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ливан и Русия осъдиха решението на Тръмп за Голанските възвишения

Снимка: пресслужба на Кремъл

Русия и Ливан осъдиха решението на американския президент Доналд Тръмп да признае окупираните Голански възвишения за израелска територия. Днес в Москва е президентът на Ливан Мишел Аун, който се срещна с руския си колега Владимир Путин.

Ливанският лидер заяви, че решението на САЩ да признаят Голанските възвишения за част от Израел подкопава всички основи и правила на ООН и международното право от основаването на световната организация. „За втори път в историята виждаме как в този район една държава просто отнема окупирани територии. Безусловно това особено тревожи страните, които се намират в непосредствена близост до Израел“, подчерта Мишел Аун на срещата си с Владимир Путин.

Признаването на Голанските възвишения за израелски ще има негативни последици, предупреди по-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: „Важното е, че това вероятно е още една стъпка на Вашингтон, която еднозначно нарушава международното право. Много съжаляваме“.

За Москва Голанските възвишения са окупирана от Израел сирийска територия, а решението на Доналд Тръмп ще наруши крехкия мир в Близкия изток. Това заяви на свой говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова. „Израел окупира тази територия в резултат на войната от 1967 г. и след 14 години незаконно я анексира“, подчерта тя.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху бе само преди месец на работна визита в Москва. Тогава Путин прие покана за скорошно посещение в Ерусалим. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени