Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър отскок на Уолстрийт след ръст на акциите от технологичния, финансовия и енергийния сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси нараснаха с близо 1% в началото на търговията на Уолстрийт във вторник, тъй като инвеститорите предпочетоха да акцентират върху предстоящото подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай в Пекин, игнорирайки поредните сигнали за забавянето на глобалния икономически растеж.

Индексът DJIA се повишава с над 200 пункта (с 0,84%), широкият индекс S&P500 - с 0,88% и технологичният Nasdq Composite - с 0,93%, като последните два индекса нараства след две поредни сесии на спад.

Секторът на информационните технологии нараства с над 1% благодарение на повишение с 1,56% на акциите на Apple Inc., след като производителят на iPhone представи снощи новата си серия от услуги, включващи видео стрийминг  - Apple TV Channels, собствена кредитна карта - Apple Card, абонаментна услуга за всекидневници и над 300 списания - News Plus и предоставянето на онлайн видеоигри (Arcade Apple).

Макар и слабо повишение с 0,6% бележат и акциите на компаниите от финансови сектор, които бяха подложени на траен натиск от продажби от 18-и март до вчера включително. Известна подкрепа за поскъпването на банковите акции оказва днешното повишаване на доходността на американските държавни облигации и по-специално на 10-годишните книжа към 2,439%, след като в понеделник беше достигнато 17-месечно дъно от 2,388% (най-ниско ниво от декември 2017-а година).

Днешният подем на Уолстрийт беше факт въпреки продължаващото наличие на т.нар. "обърната крива на доходността" на следения внимателно отрицателен лихвен спред между 10-годишните и 3-месечните американски държавни облигации. Феноменът "обърната крива на доходността" възникна по време на петъчната търговия за пръв път от 2007-а година насам (по-висока доходност на краткосрочните отколкото на дългосрочните книжа), като от историческа гледна точка това представлява доста прецизен индикатор за предстояща икономическа рецесия.

Днес доходността на 3-месечните книжа се понижава към 2,456%, но все още остават над тази на 10-годишните книжа от 2,439%, което потвърждава за наличието на "обърната крива на доходността".

Това от своя страна ограничи първоначалния възходящия подем на американските пазари на акции, като индексът DJIA вече нараства с "едва" 167 пункта (с 0,66%), S&P500 - с 0,72% и Nasdaq - с 0,74%.

Солидното понижение на строителството на нови жилища в САЩ през февруари и изненадващото влошаване на потребителските нагласи през март пък са поредни сигнали за забавяне на растежа на водещата световна икономика и не изглеждат в подкрепа на днешния прекомерен първоначален инвеститорски ентусиазъм на Уолстрийт.

Рязкото поскъпване на американския лек суров петрол с 2,3% обратно над 60 долара за барел обаче допринася за подем на енергийните компании, като общия енергиен подсектор, влизащ в индекса S&P500, се повишава с 1,5%. Акциите на Exxon Mobil нарастват с 1,23%, а на Chevron Corp. - с 0,9%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!