Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръст на броя желаещи да живеят в Нова Зеландия след терористичната атака

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Състрадателната реакция в Нова Зеландия към ужасяващите терористични атаки срещу две джамии в Крайстчърч, изглежда, е провокирала скок в интереса на мигрантите към страната, предаде БТА.

След атаките на 15 март броят на регистрираните кандидати за заселване и работа в Нова Зеландия се е повишил значително, каза пред ДПА говорителят на имиграционната служба на страната.

"Имаме 6457 регистрирани кандидати в десетдневката от 15 до 24 март, спрямо 4844 за предишната десетдневка", отбеляза Грег Форсайт.

Най-голямото увеличение на кандидатите идва от САЩ - 1165 души, спрямо 674 заявления през предходните 10 дни. Отбелязва се също голямо увеличение на молбите от Великобритания и Южна Африка.

"Имаме значителен ръст на регистрираните кандидати от няколко мюсюлмански държави, по-конкретно от Пакистан (333 регистрирани, спрямо 65 през предходната десетдневка) и Малайзия (165, спрямо 67 преди това)", посочи Форсайт.

Новозеландската премиерка Джасинда Ардърн спечели адмирации с реакцията си на атаките в Крайстчърч, включително нейната подкрепа за мюсюлманската общност в страната, както и предприетите стъпки за забрана на полуавтоматичните оръжия, по-малко от седмица след нападенията.

Извършителят на нападенията срещу двете джамии - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, на когото са повдигнати обвинения в убийство на 50 души, ще се яви в съда на 5 април.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени