Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите герои сред нас в кампанията "ЕС: По-защитени заедно"

Ирина Матеева: Да имаме чиста природа е наше конституционно право

Според експерта от Българското дружество за защита на птиците само НПО се борят Натура 2000 да работи за хората

| обновено на 27.03.19 в 10:47
Ирина Матеева - Българско дружество за защита на птиците
Снимка: Димитър Градинаров

Ирина Матеева е сред двигателите при определянето на орнитологично важните места у нас, които са основа за обявяването на немалка част от защитените зони в екологичната мрежа НАТУРА 2000. Преди няколко години организира кампания срещу изграждането на ветрогенератори в територията на Виа Понтика, важен миграционен път на птиците, който минава и през България. Представяме дейността й в рамките на кампанията "ЕС -По-защитени заедно".

"Представете си - излизате сутрин на работа. Оправили сте си къщата, всичко ви е наред. Отивате на работа, работите, уморени сте, връщате се вкъщи и изведнъж виждате, че ви я няма къщата. Някой просто я е махнал и е започнал нещо друго да прави там. За момент си помислете просто как бихте се почувствали", пита Ирина Матеева. По думите й, така се чувстват птиците, когато променим или унищожим местата, където гнездят, или през които минават, докато мигрират. 

Професионалният фокус на Ирина Матеева е съсредоточен върху запазването на характерни местообитания на птиците и тяхното хармонично вписване в природните особености на отделните региони у нас.

Ирина или Рени, както колегите я наричат, обича и изучава птиците от дете, а работата й за опазването на природата се цени високо не само у нас.

Ваня Рътарова, заместник-директор на природен парк „Витоша” и част от Българското дружество за защита на птиците я нарича "един от топ капацитетите в България в областта на екологията, екологичните политики, екологично законодателство."

Стойчо Стойчев, директор „Природозащита” в Българското дружество за защита на птиците познава Ирина от години. Отчита експертното предимство на Ирина да е познавач на проблемите едновременно на теория и на практика. "Съчетано с един теренен опит, което е рядко съчетание. Много често хората, които са добри на терен, им е трудно и не обичат да работят със законодателство и обратното."

"Рени никога на никого не отказва помощ. Звъни гражданин, например миналата година съвсем непосредствено преди Нова година, от Котел, който казва: "Тук при нас сега искат да направят една кариера, тя ще разруши цялата природа в района. Моля те, помогни!" И Рени веднага откликва и помага на тези хора. Страшно общителен човек е", допълва Ваня Рътарова.

Колегите на Ирина Матеева я определят като всеотдаен човек. За Николай Георгиев, който е дългогодишен доброволец към дружеството, Ирина е "много всеотдайна".

"Не си спомням случай тя да не се занимава с нещо - дали даден проект, дали някаква инициатива, няма значение. Тя винаги трябва да е там." Урокът, който е научил от Ирина Матеева е да не се отказва и да преследва упорито целите си.

Според Ирина Матеева тече негативна кампания срещу дейността на природозащитните организации

"Повече от четири години има една много тенденциозна кампания в медиите, особено от някои, срещу неправителствените организации. Че това са хора, които не правят нищо, пилеят милиони. И този имидж се създава съвсем нарочно, с цел да се дискредитира една част от гражданското общество, която се бори за права. Правото на чиста и запазена природа си е наше конституционно право. Ние, като неправителствени организации нямаме много механизми да въздействаме върху вземането на решения. Единият механизъм това е законодателството, другият механизъм е гражданската подкрепа." 

"Единствено неправителствените природозащитни организации за момента полагат активни усилия, за да може НАТУРА 2000 да работи за хората. Наскоро завършихме един проект за Западен Балкан, заедно с други неправителствени организации, който именно беше за природосъобразни дейности - фермери, които да излязат на пазара, който беше изключително успешен и се създадоха трайни бизнеси. И ако говорим за въздействие на НАТУРА 2000 върху икономическото развитие, имаме такива примери много", разказва пред "Хоризонт" Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. 

Повече за дейността на Ирина Матеева ще научите от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени