Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на потребителските нагласи във Франция през март до 7-месечен връх

Доверието на френските домакинства в икономическото състояние на страната се подобри през март за трети пореден месец от началото на годината, достигайки най-високо ниво от август 2018-а година, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие се повиши с един пункт до 96 пункта, нараствайки за трети пореден месец от декемврийското многогодишно дъно от 86 пункта (най-ниско ниво от ноември 2014-а година), потвърждавайки очакванията на финансовите пазари. По този начин нагласите на френските домакинства се върнаха към тяхното ниво от август 2018 година, но въпреки това индексът остава за единадесети пореден месец под неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Подобрение отчита подиндексът, оценяващ мненията на френските домакинства относно техните финансови нагласи за следващите 12 месеца (повишение през март до -11 от -13 пункта през февруари) и подиндексът, измерващ потребителската способност за спестовност в бъдеще (до -6 от -7 пункта). Индексът, определящ стандарта на живот през изминалите 12 месеца също отбелязва подобрение (до -53 от -57 пункта), но при известно влошаване на очакванията за стандарта на живот в бъдеще (понижение до -30 от -29 пункта).

В същото време обаче има рязко засилване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се повиши през март до 22 пункта от 12 пункта през февруари.

Проучването на Insee за март е нов знак за отслабване на негативното влияние върху потребителските нагласи на антиправителствените протести на т.нар. "жълти жилетки", които провокираха срив на доверието на френските домакинства през декември до най-ниско ниво от четири години насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени