Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският поет и преводач Виктор Мелник - гост на „Артефир“

БНР Новини
Захари Иванов и Виктор Мелник (вдясно) в студиото на „Артефир“
Снимка: Анжела Димчева

Видни български поети и белетристи се срещнаха и разговаряха с украинския преводач Виктор Мелник на творческият семинар под наслов „1 преводач = 25 български писатели”. Инициативата е на Захари Иванов – председател на Асоциацията на софийските писатели, който през 2018 г. сключи договор с Михайло Сидоржевски – председател на Всеукраинския съюз на писателите, за реализиране на съвместни програми по превод и популяризиране на двете национални литератури.

Поетът Виктор Мелник е у нас от началото на февруари на тримесечна творческа резиденция. Задачата му е да усъвършенства познанията си по български език и да превежда на украински поезия и проза.

Мелник е роден на 5 октомври 1958 г. в Украйна. Завършил е украинска филология във Виницкия държавен университет. Освен поет и преводач, той е журналист и литературовед. Автор е на 21 книги. Превежда от 15 езика, сред които и български. Лауреат на много литературни конкурси.

Поетичната му книга „Трилиони сонети” (2011) е включена в „Книгата на рекордите на Украйна” за „уникален експериментален опит да се разшири универсализмът на традиционния поетичен арсенал при класическата форма на сонета”.

Работил е като зам.-гл. редактор на вестниците „Литературна Украйна” и „Украинска Доля”.

В периода 2016-2018 Виктор Мелник е първи зам.-председател на Всеукраинския съюз на писателите, а момента е секретар на същия съюз. Стихосбирката на Мелник „Ескизи върху водата” (2013, изд. „Славянска академия”) е издадена на български в превод на Бойка Драгомирецкая.

В негов превод са публикувани стихотворения на: Николай Милчев, Хайри Хамдан, Ахмет Емин Атасой, Маргарита Петкова, Екатерина Томова, Ивайло Диманов, Станислав Пенев, Боян Ангелов, Катя Кремзер.

В превод на Виктор Мелник от български език излезе и книга на Любомир Левчев, две книги на Анжела Димчева и две на Бойка Драгомирецкая.

Виктор Мелник, Захари Иванов и Анжела Димчева гостуваха в „Артефир”.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени