Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврофутбол обяви победителите в програмата "Спортни таланти"

Победителите в осмото издание
Снимка: БГНЕС

На церемония в Националния музей на спорта в Националния стадион "Васил Левски" за осма поредна година бяха обявени победителите от конкурса за участие в програмата "Спортни таланти" на Еврофутбол за 2019 година, която се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“, предаде БГНЕС.

Финансова подкрепа за предстоящата състезателна година на стойност общо 92 382 лева получиха 31 спортисти от 17 вида спорт - бадминтон, таекуондо, вдигане на тежести, лека атлетика, лека атлетика за хора с увреждания, тенис, тенис на корт за хора с увреждания, тенис на маса, биатлон, стрелба с лък, плуване, академично гребане, скокове във вода, шахмат, сноуборд, шорттрек и кайтсърф.

Победителите в тазгодишното издание на програмата са на възраст между 13 и 27 години, а най-често отпуснатата финансова подкрепа е в диапазона от две до пет хиляди лева. По традиция Еврофутбол осигурява и специална квота за българските параолимпийци, като през тази година реципиенти са състезателката по тенис на корт в инвалидни колички Зоя Чавдарова и Християн Стоянов, който е представител на леката атлетика за хора с увреждания.

Сред по-известните имена, които получиха финансова подкрепа тази година, са лекоатлетите Тихомир Иванов и Петър Пеев, плувкинята Василики Кадоглу, биатлонистите Антон Синапов, Димитър Герджиков и Даниела Кадева, бадминтонистката Мария Делчева, състезателката по тенис на маса Мария Йовкова и други.

Общият брой на кандидатите за "Спортни таланти" тази година е 84 в 30 вида спорт. Поради административни критерии отпаднаха шест от кандидатите. Групата на съветниците към Програма "Спортни таланти", която включва университетски преподаватели, изявени български спортисти, спортни журналисти и други представители на медиите, оценява постъпилите предложения. Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в края на март 2019 г. Те ще получат безвъзмездно финансиране за закупуване на екипировка, участие в турнири, подготовка, възстановяване и други.

В предишните седем издания на програмата "Спортни таланти" са подкрепени общо 186 спортисти, като някои от тях два или три пъти. Предоставените средства от 2012 година до края на 2018 са на стойност близо 800 000 лева.

БНР е медиен партньор на "Спортни таланти" на Еврофутбол.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени