Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени разработват синтетичен алкохол, който не предизвиква махмурлук

Снимка: БТА

Синтетичен алкохол, който замайва, но без неприятните странични ефекти, може да се появи на пазара до пет години благодарение на британски учени, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Продуктът, наречен Алкарел, е в последна развойна фаза. Продажбата му обаче още не е регулирана. Това обикновено отнема три години, но екипът на проф. Дейвид Нът очаква процесът да продължи по-дълго.

Синтетичният алкохол е разработен така, че да е невъзможно пиещият го да изгуби контрол или да получи махмурлук. Той няма да е вреден за черния дроб - основна цел на създателите му.

„Очевидно трябва да премине през тестове, които да проверят дали молекулата е безопасна - каза ръководителят на екипа проф. Дейвид Нът. - Трябва да докажем, че е различна от алкохола. Ще демонстрираме, че не предизвиква токсичност като него“.

Синтетичният алкохол ще действа 45 минути.

Проф. Нът е изследвал ефекта на алкохола върху мозъка. Той открил антидот на опияняването още като докторант през 1983 г., но до клинични изпитания не се стига, защото молекулата може да предизвика припадъци, взета от трезвен човек.

Екипът планира да продаде Алкарел на производителите на алкохол, така че да могат да използват активната съставка в продукцията си. Така потребителите няма да сменят любимите си напитки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!