Eмисия новини
от 14.00 часа

Обещанието на Мей за оставка трупа привърженици за сделката ѝ за Брекзит

Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания и днес продължават опитите за убеждаване на депутатите да подкрепят сделката за Брекзит на премиера Тереза Мей. Късно снощи Мей обеща на депутатите от нейната Консервативна партия, че ще подаде оставка, ако подкрепят сделката ѝ.

Обещанието на Тереза Мей привлече на нейна страна част от най-големите ѝ противници сред торите, като Борис Джонсън. Други депутати също заявиха готовност, макар и с неохота, да подкрепят сделката, имайки предвид, че алтернативите са още по-неприемливи за тях, а именно - Брекзит без сделка или ново отлагане на Брекзит с потенциален краен изход той да не се случи.

Тази сутрин обаче Марк Франсоа от Групата за европейско проучване на крайните евроскептици каза, че той ще гласува против сделката и че има достатъчно съмишленици.

Лоша новина за Мей е също, че северноирландската Демократична юнионистка партия, на чиито гласове разчита да има парламентарно мнозинство, продължава да е против сделката заради „предпазния механизъм“ за ирландската граница.

В същото време депутатите, които поеха контрола върху дневния ред за Брекзит, гласуваха по алтернативи на сделката на Мей, но по нито една от тях нямаше консенсус.

Става ясно, че нито парламентът, нито премиерът имат план Б.

Ако сделката на Мей бъде отхвърлена за трети път, на 12 април Обединеното кралство трябва да напусне ЕС без сделка или да поиска ново отлагане на датата.

"Снощи изброихме 8 "не", сега е необходимо едно "да", за да продължим напред - така говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира снощния вот в британския парламент по Брекзит:
"Това е част от продължаващия политически процес в Обединеното кралство, който ние изцяло уважаваме. Изброихме 8 пъти "не", сега е необходимо едно "да", за да продължим напред. Миналата седмица Европейският съвет взе съвместно решение с Обединеното кралство, според което, ако споразумението за оттегляне не бъде ратифицирано до края на тази седмица, чл. 50 ще бъде удължен до 12-и април. Сега Великобритания трябва да ни информира как вижда следващите действия". 

Още от