Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите в България растат по-бързо от производителността на труда, според ЕК

| обновено на 28.03.19 в 14:35

От Европейската комисия смятат, че заплатите в България растат по-бързо от производителността на труда. Това поставя под сериозен натиск пазара на труда, заяви Бенжамин Анжел от Генерална дирекция  "Икономически и финансови въпроси" в Комисията:

„Пазарът на труда се затяга. Съвсем ясно е, че в някои сфери има недостиг на работна ръка. Естествено това води до натиск върху заплатите, които работодателите трябва да повишават. През 2017 година процентът на растежа им беше двуцифрено число, тоест повече от 10 процента. През 2018 година процентът е малко по-малък, около 9, но това все още е много по-голям растеж, съпоставен с увеличаването на производителността на труда".

Ваня Григорова, синдикалист, икономист, председател на сдружение „Солидарна България“ коментира в предаването „12+3“:

„Социална система в България няма. Голям проблем са твърденията за недостиг на кадри. 28 пъти е спомената тази теза в доклада. Няма данни за недостиг на кадри! Ако има някъде проблеми с по-трудно набиране на кадри, то те са заради ниските заплати. Докато Европейската комисия ни алармира, че увеличаване на заплащането може да коства конкурентоспособността на страната, същевременно казва, че увеличаването на заплатите на медицинските сестри и учителите се очаква да увеличи привлекателността на тези професии. Защо препоръчва това само по отношение на държавния сектор, а изразява опасение към частния сектор“.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!