Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Булгартрансгаз" увеличи капацитета на газопровода между Кулата и Сидирокастро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 1-ви април през газовата връзка с Гърция в страната ни ще могат да влизат 4 пъти повече количества синьо гориво. Това става възможно след като "Булгартрансгаз" увеличи техническия капацитет на газопровода между Кулата и Сидирокастро.

Това ще позволи на търговците на газ да внасят в страната ни синьо гориво от различни източници, включително и на втечнен газ от LNG-терминала в Ревитуза, а на следващ етап и от този в Александруполис. В търговете, които обявиха "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", ще могат да участват и фирми, търгуващи с втечнен газ, което ще направи цените конкурентни, заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов:

"Основните източници на диверсификация, които биха могли да дойдат от територията на Гърция е втечнения природен газ, тъй като това е допълнителният вход, който Гърция има повече от това, което има България. Това дава възможност за  произход от САЩ, от Катар, от Северна Африка да бъде доставен и съответно потребяван на българския пазар. Считам, че има стабилна основа да бъдат подадени оферти, които да бъдат конкурентни на сегашните цени за българския пазар. Конкуренцията предполага по-добри".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени