Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екологичното съзнание е важен елемент в системата за израстване на скаутите

Снимка: facebook.com/brownbearscout
Днес надникваме в света и живота на скаути, за да научим повече за тясната им връзка с природата и нейното опазване.

За това ни помагат гостите - Диди Тодорова и Борис Иванов от скаутския клуб „Кафяв мечок“.

Това е най-старият скаутски клуб в България – отбелязва не без гордост Диди Тодорова.

Тя обясни, че в страната ни има още около дузина клубове. Дейността изключително се основава на ентусиазма и добрата воля на членовете. Скаутството е една огромна игра. Между членовете и клубовете има приятелство и съревнование. Въведени са баджове, които се поставят на ръкава на Снимка: scout.bgризата и отразяват уменията и израстването на съответния член в йерархията на организацията.

Борис Иванов е скаут от 2011 г. Той разказа, че в зависимост от възрастта в организацията има бобърчета (4-7 години), пчелички и вълчета (7-12-годишна възраст), скаути (12-14 г.), венчъри (15-18), ровъри (18-26) и скаутери (над 26).

Съществува наръчник, в който е описано какво трябва да умееш за преминаване в по-горна категория, а самите умения се демонстрират на лагер. Ако някой нещо не може или не знае, другите му помагат.

Обучението в екологично отношение е важен елемент в системата за израстване на скаутите – отбелязва още Диди Тодорова. – И става дума за по-задълбочени знания, отколкото дава семейството, например – къде да разположиш бивак, как да добиеш вода, да стъкмиш огън, как да извадиш чимове и да се грижиш за тях така, че да ги съхраниш за след края на лагера… А играта, с която завършва една лагерна смяна (продължава до седмица), е свързана със сериозни предизвикателства.

Гостите обясниха и някои от символите на скаутите и начините за поздрав, както и как се прави скаутско хлебче (всичко се готви на огън).

Чуйте целия разговор на Красимир Мартинов с Диди Тодорова и Борис Иванов.

  • Скаутството е световно младежко движение с над 100‐годишна история и традиции. Възникнало през 1907г. в Англия, до наши дни, то е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 250 милиона момчета и момичета по света.

Днес, световното скаутско движение обхваща над 40 милиона млади хора от 223 страни и територии по света. Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение (WOSM). Около 7 милиона члена на WOSM са възрастни доброволци, които подкрепят местните дейности.

От България единствено Организацията на българските скаути е легитимна и призната от WOSM.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени