Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от първи до десети клас ще посещават безплатно културни събития

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Ученици от първи до десети клас ще посещават безплатно различни културни събития, а актьори ще влизат в учебните часове, за да представят пред децата изучаваните в час литературни произведения. Това предвижда споразумение за сътрудничество между училищата и държавните културни институции. To има за цел да разшири интереса на учениците към съвременните форми в областта на театралното, музикалното и танцово изкуство.

Документът допълва подписаното миналата година споразумение между двете ведомства за провеждането на часове в музеи и художествени галерии, обясни просветният министър Красимир Вълчев:

"Нашата амбиция е много повече ученици да имат нужда да посетят различни културни институции, да има много повече междуучилищни изяви, много повече дейности по интереси в областта на изкуството, които да се провеждат с други организации".

Заместник-министърът на културата Румен Димитров допълни:

"Културата и образованието са заедно. Те ще вървят заедно и занапред и винаги са били заедно".

Министър Вълчев обясни, че сред приоритетите на МОН за тази година ще бъде въвеждането на компетентностния подход в образователната система.

"Образованието на 21 век не е само знания, но и изграждането на умения и отношения. Много важна част - изкуствата в тази политика, много е важно във всеки един час ние да провокираме интерес".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна