Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит без споразумение?

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Тереза Мей може да се опита да прокара своето споразумение и да се надява то да мине, което означава да се цели излизане на 22 май. Има обаче тънки моменти, които не знаем как ще се случат“. Така Марин Лесински от Институт „Отворено общество" коментира отхвърлените от британския парламент осем алтернативи на сделката на Мей за Брекзит, които включваха мек Брекзит, втори референдум, Брекзит без сделка и дори отмяна на Брекзит.

„Тереза Мей иска да раздели споразумението на две части – има споразумение за излизане и една политическа декларация, която описва бъдещите отношения на Великобритания с ЕС. Дори едното да мине, не се знае дали ще бъде прието за смислен вот“, обясни Лесински в предаването „Нещо повече“.

„Ако нищо не се случи с плана на Мей – утре да бъде гласуван, то на 1-ви април ще има ново гласуване на нови варианти за Брекзит“.

„Ако няма излизане от ЕС на 22 май, то до 12 април Великобритания има срок да предложи смислен план за излизане, което може да доведе до ново удължаване на срока за търсене на решение. Ако не стане и тогава, ще излезе без споразумение, което е най-тежкият вариант и за Великобритания, и за ЕС“.

Интервюто с Марин Лесински можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна