Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ще подпомогне финансово спрените български вестници в страната

Проверяват се сигнали за злоупотреби в български училища в Украйна

Андон Дончев
Снимка: www.volya.bg

Проверяват се сигнали, постъпили от българската общност в Украйна, за злоупотреби в неделни училища на територията на страната.

Става дума за училища, регистрирани в малки населени места в района на Одеса и Болград, обясни пред "Хоризонт" председателят на Парламентарната комисия за българите в чужбина Андон Дончев:

"Имаме постъпили сигнали от нашата общност в Украйна, че има редица училища, които се возят само на документи, а в действителност не функционират. Имаме сигнали за няколко училища в едно малко населено място, където не би могла да има толкова ученици, които да ходят в няколко училища. Вече има осъществени редица проверки. Имаме и сигнали за училища, които са в сгради, които съвсем не са приспособени за училища".

Министерството на външните работи и Министерството на образованието и науката ще търсят възможности за финансова помощ, с която да бъде възстановено отпечатването на вестниците на българската общност в Украйна, стана ясно още на заседание на Парламентарната комисия за българите в чужбин, на което присъстваха представители на МВнР и на ДАБЧ.

Причината от 1 януари изданията "Роден край" и "Българите вчера, днес и утре" да не излизат от печат са законодателни промени в Украйна, които налагат пререгистрацията на изданията, в които преди това съучредители са били Министерството на културата и  Одеската областна администрация.

Така обаче се спират финансовите средства, които българските вестници са получавали от Киев.

Необходимата сума за подновяване на отпечатването им до края на годината е близо 100 хиляди лева. Обсъжда се вариант сумата да бъде осигурена през мрежата от български неделни училища в Украйна, които да се абонират за изданията. Наброяващите 75 български училща в Украйна получават финансиране от МОН в размер на 1 милион и 600 хиляди лева, и към тях може да бъде добавена необходимата сума за възстановяване на вестниците. От МВнР изразвят готовност да  поставят въпроса пред просветното ведомство.

След официално запитване на българското посолство в Киев и разговори с официалните украински институции става ясно, че предприетите законодателни мерки са временни и са свързани с предизборната ситуация в страната.  Въпреки това депутатите в комисията се обединиха около позицията да бъдат предприети действия, които трайно да решат проблема заради ключовата роля на печатните издания, списвани на български език. Въпросът ще бъде отново обсъден след две седмици, когато на заседанието на парламентарната комисия за българите в чужбина ще бъдат поканени представители на МОН и Министерството на туризма.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени