Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Столичната библиотека стартира „Походът на книгите“

Снимка: БГНЕС

Започва осмата Национална кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“. Известни български спортисти застават зад инициативата и се включват с четене на книги в детски градини и училища.

През целия април „Четем заедно, растем заедно“ ще насърчава интереса на децата към четенето и книгите.

Началото на кампанията ще бъде поставено на 2-ри април (вторник) в 10:00 ч. в Детския център на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а). Тогава е и Международният ден на детската книга. Цвета Караянчева, председател на 44-ото Народно събрание, ще прочете откъс от любима своя книжка. Евгения Раданова ще даде старт на инициативата с откъси от любимите си книги за деца.

Международният ден на детската книга се отбелязва на 2-ри април в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 години ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град. Стартира ежегодно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания досега кампанията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в много от участвалите училища и детски градини в последствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с актуални заглавия от света на детската литература. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени