Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директно от "Мартенски музикални дни" - закриване на фестивала

БНР Новини
Мартенски музикални дни
Снимка: Мартенски музикални дни

Последният ден на март ознаменува и завършека на 59-то издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни" с концерт на Фестивалния оркестър с диригент Емил Табаков и солист – Светлин Русев, цигулка.

В програмата ще звучат: Панчо Владигеров – Сюита „Класично и романтично“; Сергей Прокофиев – Концерт за цигулка № 2 в сол минор, опус 63; Игор Стравински – Сюита из балета „Жар-птица“.

Фестивалът запази за финала си отбелязването на 120-годишнината от рождението на българския класик Панчо Владигеров.

Симфоничният оркестър на БНР вече подготвя своя принос в честванията - нов компактдиск със съвсем нови записи, които се правят в момента.

За солист е поканен изключителният цигулар Светлин Русев. Той вече има издадени два албума, в които присъстват пиеси на Владигеров. Заедно с Радиооркестъра под палката на Емил Табаков през 2015 г. Светлин Русев записа Първия цигулков концерт на Владигеров и го включи в албума си "Огън и лед", наред с Концерта за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус.

Светлин Русев е носител на множество международни награди, най-престижните сред които са от конкурсите в Индианаполис, Мелбърн и Маргарита Лонг-Жак Тибо. През 2001 г. е отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на Първия международен конкурс в Сендай, Япония.

Свири на най-престижните концертни сцени по света. Професор е по цигулка в Националната висша консерватория в Париж. В момента заема престижната позиция на концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария в Женева, както и преподавателското място в едно от най-реномираните учебни заведения в Европа Haute École de Musique (HEM) – Женева.

Удостоен е с наградата Музикант на годината на БНР за 2006. Носител е на Награда „Русе“ за изкуство, култура, образование и наука и на почетното отличие на Община Русе „Плакет Русе“. От 2017 година е артистичен консултант на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в родния си град Русе. 

Светлин Русев свири на цигулка Страдивари Кампоселиче от 1710 г., предоставена му от Музикалната фондация Nippon.

Слушайте заключителния концерт на 31 март, неделя, от 19.00 ч. по програма „Христо Ботев“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна