Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко повишаване на производствените цени в България през март

Производствените цени в България се повишиха рязко през февруари 2019 година за пръв път от седем месец насам, като растежът им и на годишна база се ускори доста силно, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно засилване на инфлационния натиск в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през февруари с цели 1,8% спрямо януари, когато се понижи с 0,4 на сто. По-съществен ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа енергия - с 3,1% и в преработващата промишленост - с 1,4%, докато в добивната промишленост цените се увеличават с 0,4 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повишава през февруари с 3,9% след растеж с едва 1,4% през януари, което сякаш е сигнал за обръщане на тенденцията на отслабване в сила от средата на предходната година, когато през юни индексът PPI нарасна с цели 6,8% (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява повишаване на цените на производител на годишна база за двадесет и седми пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година).

И тук по-съществено увеличение на цените с 8,7% спрямо година по-рано е отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, в преработващата промишленост - с 2,7%, докато цените в добивната промишленост се понижават с 3,4 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през втория месец на настоящата година се повишава с 1,5% на месечна и с 4,1% на годишна база (спрямо февруари 2018-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се покачва с 2,2% на месечна и с 3,5% спрямо февруари 2018-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на потребителските цени през февруари за втори пореден месец и ускоряване на инфлацията на годишна база до 3,2% от 3,0% през януари 2019-а година. Днешните високи данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно повишаване на потребителската инфлация през следващите месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!