Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стивън Мнучин: САЩ и Китай проведоха конструктивни търговски преговори в Пекин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Официални представители на САЩ проведоха конструктивни преговори в Пекин, съобщи в петък министърът на финансите Стивън Мнучин след края на последния кръг на разговорите с Китай, имащи за цел намирането на решение на ожесточения търговски спор между двете най-големи икономики в света, съобщава Ройтерс.

Стивън Мнучин и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър бяха в китайската столица за първите срещи лице в лице между двете спорещи страни откакто американският президент Доналд Тръмп отложи планираното за 2-ри март увеличаване на митническите тарифи на вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, позовавайки се на постигнат напредък в преговорите.

"Търговският представител и аз приключихме конструктивни търговски преговори в Пекин", написа Мнучин в социалната медийна мрежа Туитър. "Очаквам с нетърпение да приветствам вицепремиера на Китай Лю Хъ да продължи тези важни дискусии във Вашингтон през следващата седмица", добави той, но не да предостави повече подробности.

По-рано днес той заяви пред репортери, че американските официални представители са имали в четвъртък "много продуктивна работна вечеря" в китайската столица, но отново без да бъде по-обстоен и без да изясни с кого точно са вечеряли.

Ройтерс отбеляза, че нито една от двете преговарящи страни все още не е предложила подробности относно последните разговори, като се очаква делегацията на САЩ да напусне Пекин в петък вечерта, без преди това да бъде направено официално изявление.

Мнучин и Лайтхайзър поздравиха чакащия ги в правителствената къща за гости Diaoyutai китайски вицепремиер Лю Хъ в ранните часове на днешния ден (около 03:00 ч. наше време), като в две кратки изяви пред журналисти тримата само се пошегуваха с членовете на противоположните екипи.

Наблюдатели и анализатори предвиждаха, че обхватът на последния кръг от преговори, който приключи около 24 часа след пристигането на американската делегация, беше доста стеснен, но се надяваха, че двете страни ще сигнализират, че работят усилено за постигането на съвместно решение.

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че е постигнат прогрес по всички фронтове, като двете страни договарят писмени споразумения в шест области: принудителен трансфер на технологии и кибер кражби, права на интелектуалната собственост, валути и валутни курсове, услуги, селско стопанство и нетарифни бариери пред търговията.

Все още не е ясно колко голям напредък е постигнат при формулирането на тези споразумения, но по-рано през седмицата служител на американската администрация посочи пред Ройтерс, че Лайтхазър и Мнучин "преглеждат внимателно договорените текстове" - задача, която обикновено се делегира на много по-ниски нива.

Според източник на Ройтерс, започнат с преговорите, "преводът е определено проблем“, визирайки несъответствия между версиите на договорените текстове на китайски и английски език.

В четвъртък китайският премиер Ли Къцян пък заяви, че Пекин ще разшири рязко достъпа до своя пазар на чуждестранни банки, ценни книжа и застрахователни компании, което подсили спекулациите, че Китай скоро може да обяви нови правила, които да позволят на чуждестранните финансови компании да увеличат присъствието си.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу пък беше цитира да казва, че Съединените щати могат да премахнат някои тарифи, ако бъде постигната търговска сделка, като същевременно да се запазят останалите, за да се гарантира спазването на постигнатите договорености от страна на Пекин. "Няма да се откажем от този лост", посочи то
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна