Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаби повишения на личните доходи и разходи в САЩ през първите месеци на 2019 година

Личните доходи и разходи на американците се повишиха по-слабо от очакваното, което е сигнал за наличието на предпазливост сред домакинствата в САЩ през първите месеци на настоящата година.

Според доклад на Министерството на търговията личните доходи, отразяващи печалбите на американците преди облагането с данъци от заплати, инвестиции и други източници, се повишиха през февруари с 0,1% след спад с 0,1% през януари (първо понижение от ноември 2015-а година насам), докато очакванията на финансовите пазари бяха за растеж с 0,2 на сто.

Потребителските разходи, които формират повече от две трети от икономическата активност в САЩ, също нараснаха с едва 0,1% спрямо януари, след като през декември 2018-а година се свиха неочаквано с цели 0,6%, отбелязвайки по този начин най-драматичен от края на последната икономическа рецесия насам (най-силен спад от септември 2009-а година). Осредните прогнози на финансовите пазари бяха за по-добър растеж на разходите с 0,3 на сто.

По-слабите данни за личните разходи са в синхрон с по-ранен доклад на Министерството на търговията на САЩ, според който продажбите на дребно през януари нараснаха с 0,2% след спад с цели 1,6% през декември (най-драматичен спад от септември 2009-а година).

Слабото увеличаване на потребителските харчове през януари и на личните доходи през февруари са предпоставка за по-сдържан растеж на разходите на американците през първото тримесечие на настоящата година, което пък ще засили очакванията за по-нататъшно забавяне на американската икономика в началото на настоящата година.

Днешният доклад включва данни за личните доходи през февруари, но за потребителските разходи през януари с оглед на неотдавнашното 35-дневно спиране на част от дейността на федералното правителство, което принуди Министерството на търговията да представи в петък комбиниран доклад за първите два месеца на настоящата година.

Според представените данни нивото на спестовност на американците отслабна през януари до 7,5% от 7,6% в края на 2018-а година, но остава относително високо от историческа гледна точка.

Ценовият индекс на личните потребителски разходи (PCE индекс) пък се понижи през януари с 0,1% на месечна база, докато растежът на годишна база се забави рязко до 1,4% от 1,8% през декември 2018-а година.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна на месечна база с 0,1% и се повиши на година база с 1,8% след растеж с 2,0% в края на предходната година.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, като данните за януари (за основния PCE индекс) са в подкрепа на заетата от Фед "изчаквателна" позиция по отношение на лихвената политика и на предположенията на американските централни банкери, че няма да се наложи повишаване на федералната фондова лихва през настоящата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!