Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пред Столичната община

Откриха 10-а безплатна колонка за зареждане на електромобили

3
Снимка: Столична община
Безплатна зарядна станция за електромобили вече работи на ъгъла на ул. "Московска" и ул. "11 август" в столицата.

Колонката е 7,5 киловата и е изградена от представителство на автомобилна компания в партньорство със Столичната община.

Станцията дава възможност за заряд на 100% от предлаганите на пазара електромобили, като за 30 мин. граждани ще могат да заредят 20% - 30% от капацитета на батерията си.

Това е десетата безплатна колонка в София. Разходите се поемат от общината.


Снимка: Божидар ЯневС този проект продължаваме да стимулираме екологичния транспорт в София, с цел намаляване замърсяването на въздуха, отбеляза зам.-кметът Дончо Барбалов. И напомни, че електромобилите в София паркират безплатно в синя и зелена зона.

По последни данни в столицата има 350 електрически коли, а за половин година новорегистрираните коли на ток са около 100, което е с 40 % увеличение, в сравнение с м.г. 


Столична община вече стартира конкурсна процедура за отдаване на части от имоти-публично общинска собственост за зарядни станции за електромобили.


Избрани са 25 локации, на които ще бъдат поставени общо 50 зарядни точки. Всяка една от локациите ще осигурява едновременно зареждане на два електромобила.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна