Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: С хода си за Голаните Тръмп подкрепи Нетаняху и предупреди Иран

Решението обаче подхранва антиамериканските настроения и прави неморално US осъждането на Русия за анексията на Крим

Нина Спасова
Снимка: личен архив

Решението на US президента Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения е сигнал към избирателите в Израел и жест към премиера Бенямин Нетаняху за предстоящите след 10-ина дни парламентарни избори, каза пред БНР арабистът Нина Спасова.

В предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ тя коментира последиците от хода на Тръмп за Голанските възвишения – територия отнета от Сирия през 1967 г. по време на 6-дневната война, която международната общност смята за окупирана от Израел.

Според Нина Спасова подкрепата за Нетаняху идва в момент, когато предизборната ситуация е „на ръба“ и не се очертават категорични победители.

Израелският Кнесет е може би най-разделеният, най-многопартийният парламент, в него присъстват десетина партии. Този път се очаква партиите да станат 15. През последните 12-13 години лидерът, който прави управляваща дясноцентристка коалиция е Нетаняху, обясни тя.

„Той има шансове и сега това да се случи, но това (решението на Тръмп – б.р.) е определено жест към него, за да му помогне да получи повече гласове от очакваните. Освен това е сигнал и към евреите в САЩ, които са сред основните избиратели на президента Тръмп. И безспорно е сигнал и към Иран, който в годините на сирийската война, в тези 7-8 години, се установи в Сирия, изкупи територии, бизнес и точно в района на Голанските възвишения“, каза Нина Спасова.

Тя обясни, че тези стратегически възвишения фактически са гранична зона за 4 държави - Израел, Йордания, Ливан и Сирия. Освен това, там има и чиста питейна вода, и затова Израел трудно ще се раздели с тази територия.

Нина Спасова смята, че дори да нямаше избори Тръмп би се заел с Голанските възвишения, защото го е обявил още в предизборната си кампания. „След като преди година и половина призна Йерусалим за столица на Израел, това е втората глобална крачка, която предприема“, каза тя.

Според нея негативните реакции на всички страни в региона ще затруднят начина на убеждаване на масите в арабския свят, че всъщност САЩ са приятелски настроени.

„Големият риск е всъщност, че това подхранва и дава основание на тези, които искат да го използват, подхранва антиамериканските настроения, антиизраелските настроения. Тези настроения са в основата на почти всички терористични действия, в основата на създаването на терористичните организации, като „Ислямска държава“, „Ал Кайда“, Хизбула“, каза тя.

„Но има и друг, по-глобален момент… САЩ и Тръмп вече нямат моралния авторитет да осъждат анексирането на Крим от Русия и Владимир Путин, което е един много опасен прецедент“, добави Нина Спасова.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!