Eмисия новини
от 05.00 часа

Двама убити при стрелба на местните избори в Турция

| обновено на 31.03.19 в 17:42
Изборът на бившия премиер Бинали Йълдъръм (вдясно) за кандидат-кмет на Истанбул показва колко е важен вотът за президента Реджеп Ердоган.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама души бяха убити днес при инцидент в Турция, свързан с провеждащите се местни избори.

Загиналите при стрелба с пистолет в община Пьотюрге, югоизточната област Малатия, са били член на комисия и наблюдател от Партията на щастието.

Предполагаемият нападател, който е племенник на кандидат за кмет, бе задържан.

Лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу написа в Туитър, че длъжностните лица от формацията се опитали да предотвратят опит за разкриване тайната на вота, вследствие на което са били убити. „Милли газете“ съобщи, че бащата и двама племенници на кандидат за кмет от партията на президента Реджеп Ердоган са пожелали да придружат избиратели, докато гласуват, мотивирайки се, че те са възрастни. След като членът на комисията и наблюдателят от Партията на щастието се противопоставили, те били простреляни с пистолет.

Президентът Ердоган изрази съболезнования на семействата на загиналите и съобщи, че правосъдният и вътрешният министър провеждат необходимите разследвания и разпити в рамките на съдебните процедури.

"В този момент правосъдният и вътрешният министър провеждат необходимите разследвания и разпити в рамките на съдебните процедури. Разбира се, не намирам за правилно споровете между партиите да достигат до там, че да се стига до съдебни процеси. Надявам се, че след 1-ви април местната власт, която е крайъгълен камък на демокрацията, ще придава сила на централната власт".

Кандидатът за кмет на Анкара, издигнат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, Мехмед Йозхасеки също изрази съжаление за случилото се. Той призова за уважение към резултата от изборите, независимо какъв ще бъде той. Неговият опозиционен съперник Мансур Яваш определи кампанията като най-нечестната, която е виждал.

Другите по-сериозни инциденти до около 15 часа бяха две сбивания в област  Диарбекир, при които се съобщава, че са били ранени общо 11 души. Двама души бяха намушкани с ножове при два отделни инцидента в Анкара и Истанбул.

За участие в местните избори бяха допуснати общо 13 партии, като не всички от тях са издигнали кандидати във всички населени места. В 30 големи общини с над 750 000 души население всяка се състезават и 73 независими кандидати. 

На вота се гледа като тест за популярността на президента Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), която се очаква да победи в повечето области, но картината в петте най-големи града е по-различна.

В най-многолюдния град в страната Истанбул 8 политически партии и 24 независими кандидати се борят за доверието на избирателите. Социолозите отчитат лека преднина на бившия премиер Бинали Йълдъръм, издигнат от ПСР. Основният му конкурент е Екрем Имамоглу, издигнат от Народнорепубликанската партия.

„Надявам се на наистина много благоприятен изход за Истанбул… Надявам се на голяма избирателна активност и накрая на деня изборите да завършат в спокойна обстановка, без да кърви носа на нито един човек“, каза Имамоглу, давайки своя глас.

В града край Босфора гласуваха още Йълдъръм и лидерът на „Добрата партия“ Мерал Акшенер, която е сред малкото жени-политици в страната. Едва 7,89% от кандидатите за кметове са жени – 652 от 8263 кандидати. За цялата републиканска история на Турция около 31 000 кметове са били мъже и само 119 жени са били избирани за градоначалнички.

В столицата Анкара битката е между 7 формации и 5 независими кандидати. Фаворит е опозиционният кандидат Мансур Яваш, който води срещу Мехмед Йозхасеки от управляващата партия.

Кандидати за градоначалник на търговския град и средиземноморско пристанище Измир са 4 независими и представители на 8 политически сили. Убедителна е преднината на Тунч Сойер от Народнорепубликанската партия, която от години печели изборите в града. Най-силен негов съперник е бившият министър от формацията на президента Реджеп Ердоган Нихат Зейбекчи.

Проучванията на общественото мнение отчитат много близки резултати за Анталия и Бурса.

За честността на вота следят неголям брой международни наблюдатели и различни турски граждански инициативи, сред които „Ой ве йотеси“ и Платформата за честни избори.

Гласоподавателите избират с 4 различни бюлетини кметове за всички нива на местното самоуправление и общински съветници. Турците ще могат да гласуват в 194 390 секции по цялата страна. И четирите бюлетини се поставят в 1 плик, като за улеснение на избирателите и на комисиите бюлетините за отделните видове избор са в различен цвят. Избирателните комисии са съставени от поне петима представители на различни политически сили.

Висшата избирателна комисия е наложила забрана до 21 часа за излъчване на прогнозни данни и коментари, но тя може да бъде вдигната по-рано по нейно решение.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу съобщи, че заети с охраната на изборния ден ще са над 553 000 служители на силите за сигурност. Те ще разполагат с почти 7000 бронирани автомобила, 126 въздушни и 294 морски апарата.

Още от