Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи тур на изборите за президент на Украйна

| обновено на 31.03.19 в 14:46
5
Президентски избори в Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се провежда първият тур на президентските избори в Украйна. Сред водещите кандидати са президентът Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко и актьорът и комик Володимир Зеленски, чиято позиция на фаворит беше потвърдена от всички социолози. 

Стотици жалби за опити за купуване на гласове бяха подадени срещу щабовете на президента Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко в навечерието на изборите. Около 60 процента от сигналите са били срещу кампанията на Порошенко, а останалите - срещу тази на Тимошенко. И двамата категорично отричат подобни обвинения.

Порошенко, Зеленски и Тимошенко, изразиха предимно проевропейски възгледи по време на предизборната кампания. Нито един от проруските кандидати не се смята за сериозен претендент за поста. Ако никой от кандидатите не събере над 50 процента от гласовете днес, първите двама ще се явят на втори тур на 21-ви април. В бюлетината са вписани общо 39 души. Тримата водещи кандидати вече гласуваха.

Володимир Зеленски и съпругата му Елена пуснаха своите бюлетини в Киев. На излизане от кабинката 41-годишният Зеленски каза, че е гласувал за "много достоен човек":

"Започва нов живот, нормален живот, живот без корупция, без подпуки, без такива неща. Живот в новата страна, в страната на мечтите. Смятаме, че всичко ще бъде наред, че ще спечелим. Но украинските граждани са тези, които ще решат."

58-годишната Юлия Тимошенко изрази надежда, че украинският народ ще успее да промени бъдещето си и да превъзмогне бедността и корупцията в страната.

Президентът Порошенко каза, че Украйна ще продължи реформите и пътя си към членство в Европейския съюз и НАТО. Във Фейсбук той напомни, че от 1-ви април се прекратява Договора за дружба с Русия, който влезе в сила през април 1999 г. за период от 10 години, с автоматично подновяване за следващите десетгодишни периоди. Миналата година обаче Киев уведоми Москва за решението си да не подновява документа.

По данни от последните допитвания, огласени три дни преди вота, шансове за втори тур имат президентът Петро Порошенко, бившият премиер Юлия Тимошенко и актьорът и комик Володимир Зеленски, чиято позиция на фаворит беше потвърдена от всички социолози.

Повечето политолози са сигурни, че Зеленски ще стигне до втори тур. Той участва в популярен телевизионен сериал, в който играе държавен глава. Спори се кой ще е съперникът му - Порошенко или Тимошенко. Последните анкети не внасят яснота. Някои от тях слагат сегашния президент на втора позиция, а опозиционния лидер - на трета, други - обратното, а трети поставят двамата практически наравно.

Според експертите, който от двамата и да изгуби в първия тур, няма да се признае за победен.

Последната предизборна седмица открои като най-обсъждана тема в Украйна възможните измами. 80 на сто от украинците смятат, че вотът ще бъде фалшифициран. Председателят на Конституционния съд Станислав Шевчук обеща да не приема президентска клетва, ако изборите се фалшифицират.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени