Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо забавяне на инфлация в еврозоната през март

През март годишната инфлация в еврозоната се забави изненадващо до 1,4%, докато растежът на основната инфлация отслабна до 11-месечно дъно от едва 0,8 на сто, показват предварителните данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през март с 1,4% на годишна база след растеж с 1,5% през февруари, отслабвайки обратно до януарското 11-месечно дъно от 1,4% (най-слаба инфлация от април 2018-а) и при очаквания за стабилизация на ниво от 1,5%. По този начин потребителската инфлация продължава да отстъпва далеч под средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто.

Отслабването на инфлацията е факт въпреки ускорен растеж на енергийните цени през март до 5,3% от 3,6% през февруари. В същото време обаче цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 1,8% след растеж с 2,3% месец по-рано, докато цените на услугите нараснаха с едва 1,1% след тяхно повишение с 1,4% през февруари.

Растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) пък се забави през март до 11-месечно дъно от едва 0,8% спрямо 1,0% през февруари. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Все още доста ниската инфлация в еврозоната представлява сериозно предизвикателство пред ЕЦБ, която приключи през декември с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения". В резултат на по-слабия икономически растеж и на инфлацията в еврозоната обаче, на своето заседание през март ЕЦБ предприе нови мерки, целящи да подкрепят банковото кредитиране на бизнес в еврозоната, като обяви, че от септември ще стартира трета програма за дългосрочно "по-евтино" финансиране на търговските банки в еврозоната, известно като TLRTO III (Операции за целенасочено дългосрочно рефинансиране). Банката също така подчерта, че няма да повишава рекордно ниските си лихвени ставки поне до края на настоящата година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна