Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей в Русе изненада посетителите с първоаприлски мамут

Проф. Николай Ненов демонстрира „находката“ – замръзнал космат мамут в леден къс.
Снимка: Ася Пенчева

Преди повече от 10 години започнаха експериментите на екипа на Регионалния исторически музей в Русе да прави забавни открития и да ги съобщава точно на 1 април. Така беше и днес, когато в Деня на шегата беше представен космат мамут, замръзнал в леден къс.

Публиката вече знае за великана, открит в римската крепост Сексагинта Приста, след това видя изложба от 34 предмета, открити в корема на морския слон Роланд от зоопарка в Берлин, друга изложба разказа за невинността на Фюсун - една от героините на Орхан Памук, а русенци още помнят граховото зърно, доставено в музея директно от приказката на Андерсен. И всичко това на всеки Първи април.

Който е идвал в Русе, а домакините му са били достатъчно любезни, за да му покажат природонаучния музей, е видял огромния мамут - емблема на „Екомузей с аквариум“. Мамутът е тук, тъй като притежание на фонда е най-старата в света долна челюст от евразийски мамут.

Ако всичко казано дотук беше истина, идва ред на Първоаприлското научно съобщение - намерен е леден къс, съхранил замразен космат мамут.

Представи го проф. Николай Ненов:

„Абсолютно вярно“, каза той в отговор на репликата за големия късмет с „находката“.

„Наистина е уникално да се види замразен мамут, особено в музей, защото такива находки са рядкост. Веднъж годишно, в най-добрия случай… Като цяло всъщност не е наша заслугата по намирането. Но знаете за хладилната стая, която притежава музеят – до минус 60 градуса по Целзий. Благодарение на нея сме готови да изложим този мамут сега, а в бъдеще и следващи“, добави шеговито проф. Ненов.

Смята се, че в Европа мамутите са изчезнали преди 12 000 години, затова предстои точно определяне на периода, в който е живял новооткритият замръзнал екземпляр.

„Колебаем се, защото колегите специалисти не са дошли. Но вижте, едно от най-интересните неща е замръзването на самия мамут, докато са мърдали краката. Той е съществувал и внезапно се е смръзнал. Вижте стойката, как са краката, а е много важно да се види и погледът на мамута, защото той отразява състоянието, което е било преди хиляди години… Но по-скоро нас ни интересува връзката между човека и природата“, каза проф. Николай Ненов.

Откритието доказва, че ледената епоха е настъпила внезапно и рязко, от което са останали изненадани дори мамутите.

Посетителите на екомузея в Русе, които дойдоха в залата точно в 12.00 часа, имаха големия шанс да видят най-новото научно откритие.

„Да представим замразен мамут на 1 април, това е не толкова предизвикателство или нещо, за да излъжем някого, кой ли се хваща на тези шеги, а всъщност отново да привлечем погледите към екомузея, към мамута, като негова емблема и изобщо към дейностите ни. Защото независимо от всичките дни в годината, когато правим нещо, 1 април е сякаш един своеобразен пробив във времето – т.е. опитваме се да насочим фокуса към нас, за да може и в другите дни да сме интересни“, каза проф. Николай Ненов.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна