Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2 април

Спортисти отиват в училищата за осмия "Поход на книгите"

Снимка: БГНЕС
За осма поредна година започва „Походът на книгите“ – кампанията, която насърчава интереса на децата към четенето и книгите (от 2 до 23 април). Организатори са Асоциация „Българска книга“ (АБК) и Столичната библиотека.

През тази година в инициативата ще се включат известните български спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова и др., които ще четат в детски градини и училища. Някои от тях, надяваме се, ще гостуват и в „Радиоприемница“.

А днес наши събеседници са Галя Дянкова - член на управителния съвет на АБК и Вал Стоева - председател на фондация за насърчаване на четенето “Детски книги”, организатор на  Националния конкурс „Бисерче вълшебно“.

Любовта към четенето се възпитава от раждането, от най-ранното детство - отбеляза Галя Дянкова. - Всички ние - родители, учители и библиотекари - всички имаме отговорността и задачата да накараме децата да (за)обичат книгите – независимо дали с и заради картинките (в началото). Дори Илон Мъск в едно интервю отбелязва, че за децата, а той има пет, е много важно да четат повече, отколкото да бъдат с електронните игри.

Примерът на родителите е много важен. И не само да четем нашите книги, но да не спираме да четем с децата, дори когато те започнат да четат самостоятелно. Да споделяме общи истории, приказки, книги, поредица, автори.

Децата са любопитни и са важни посланията, които отправяме към тях, включително и с нашето четене. Вал Стоева, Катя Василева и Галя Дянкова

Гостите в Радиоприемница цитираха международно изследване, според което пътят към успеха в училище, а и извън него, е постлан от 15 минути ченете на глас от родителя.
Звучи невероятно, лесно и просто е, но работи.

Нямам любима детска книга. Любима ми става всяка книга, споделена със сина ми - каза Вал Стоева. - Всичко тръгва от семейството. Децата четат. Понякога може да нямат достъп до книга и затова да не четат. Много хора казват, че децата с дигиталните устройства по-лесно се научават и да започват да четат. Това не е вярно. Децата имат нужда от възрастен, който да сподели емоцията от прочетената книга. И това се случва много по-лесно, когато книгите са нови и интересни.
Родителите трябва не само да искат децата им да станат програмисти, но да им позволят те да открият света на книгите.

„Походът на книгите“ тръгва на 2 април (рождения ден на Андерсен). Първата седмица инициативата и лицата ѝ е предимно в детските градини, а след това – в училищата.

В рамките на откриването ще бъде представена и инициативата „Четем всеки ден“ – част от паневропейската кампания „Европа чете“. Ще бъде показана и специална книга, която обикаля целия континент и накрая ще бъде внесена в Европарламента.
Различните събития и инициативи в програмата се съчетават, благодарение на общата кауза – насърчаване на четенето и при децата, и при по-възрастните.

Чуйте повече по темата в разговора на Катя Василева с Галя Дянкова и Вал Стоева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени