Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо понижение на продажбите на дребно в САЩ през февруари

потребителско доверие;потребители

През февруари продажбите на дребно в САЩ се свиха изненадващо за втори от последните три месеца, което е сякаш нов сигнал за забавяне на икономическия растеж началото на 2019-а година.

Според данни на Министерството на търговията продажбите на дребно през февруари се понижиха с 0,2% спрямо януари, когато обаче нараснаха с 0,7% (солидна възходяща ревизия от предишна оценка за доста по-скромен растеж с 0,2%), докато участниците на финансовите пазари очакваха повишение на продажбите с 0,2 на сто. Това представлява свиване на търговията на дребно в САЩ за втори от последните три месеца, след като през декември 2018-а година продажбите се понижиха с цели 1,6% (най-солиден спад от 2009-а година - точно, след като икономиката на САЩ започна да се измъква от последната рецесия).

Трябва да се има предвид, че потребителските разходи са ключов двигател за растежа на американската икономика, формирайки около две трети от брутния вътрешен продукт.

Изключвайки автомобилите, продажбите на дребно през февруари се свиха с 0,4% спрямо януари, когато нараснаха с 1,4% месец по-рано (възходяща ревизия от повишение с 0,9%), при очаквания за растеж с 0,3 на сто.

Продажбите на дребно, без тези за автомобили, бензин и строителни материали, се свиха през февруари с 0,2%, но след ръст с 1,7% през януари (възходяща ревизия от повишение с 1,1%) и спад с цели 2,0% в края на 2018-а година. Важно е да се отбележи, че именно този показател, известен като "контролирана група" на продажбите на дребно, се използва при калкулиране на данните за БВП на САЩ.

Силната възходяща ревизия на данните за януарските продажби при "контролираната група" данни отчасти ще компенсират негативния ефект от данните за февруари, но не може да компенсира много слабите данни за декември. Това, както и слабото представяне на американската промишленост и на жилищното строителство в последно време е предпоставка за още по-рязко забавяне на икономическия растеж в САЩ през първото тримесечие на годината.

Според последни проучвания, очакванията са за забавяне на растежа на БВП през първото тримесечие към едва 1,0% до 1,3% от 2,2% през последното тримесечие на 2018-а година и експанзия от цели 3,4% през периода юли - септември миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени