Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилерой де Гало: Стимулиращата политика на ЕЦБ ще остане толкова дълго, колкото е необходимо

Финансовите пазари трябва да оценят нарастващия риск от Брекзит без сделка, предупреди шефът на Френската централна банка

Франсоа Вилерой де Гало, управител на Френската ЦБ и член на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще поддържа разхлабената (стимулираща) парична политика толкова дълго, колкото е необходимо и може да промени следващите си стъпки, ако икономическата ситуация го наложи, заяви във вторник президентът на Френската централна банка и висш член на ЕЦБ Франсоа Вилерой де Гало, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че в края на миналата година ЕЦБ приключи своята програма за закупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро, на заседанието през март банката отложи за следващата година евентуалното първо повишаване на рекордно ниските си лихвени ставки.

"В зависимост от потока от икономически данни, времето може да бъде адаптирано с необходимата гъвкавост. А интензивността на различните механизми трябва да бъде калибрирана с тотален прагматизъм", посочи Вилерой де Гало.

Неговите коментари идват на фона на непрекъснато отслабване на инфлацията в еврозоната през последните месеци въпреки увеличаването на заплатите и рекордно високата заетост, като само ден по-рано Евростат отчете изненадващо забавяне на растежа на потребителските цени през март до 1,4% - далеч под целевото ниво на ЕЦБ за устойчива инфлация от малко под 2 на сто.

Вилерой де Гало също така отбеляза, че финансовите пазари трябва да оценят нарастващия риск Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение за оттегляне.

"Пазарите залагаха в последно време, че ще има Брекзит сделка и сега ще трябва да оценяват нарастващия риск да няма сделка, включително върху стойността на британския паунд", посочи той пред френската радиостанция BFM Business.

Централният банкер добави, че ЕЦБ е готова да отпусне заеми в евро на британските банки, ако е необходимо, и че от своя страна Английската централна банка е готова да отпусне кредити в стерлинги на търговските банки от еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!