Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата на Хашоги получили огромни компенсации за смъртта на баща си

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Децата на саудитския журналист Джамал Хашоги, убит в консулството на Рияд в Истанбул на 2 октомври м.г., са получили като компенсация къщи на стойност няколко милиона долара и получават всеки месец хиляди долари от властите в петролната монархия. Това пише в. „Вашингтон пост“, цитиран от БТА.

Според изданието, за което приживе пишеше Хашоги, къщите се намират в Джеда, в западната част на Саудитска Арабия, в един и същи жилищен комплекс и струват по 4 милиона долара. На всяко от четирите деца се изплаща месечно сума, възлизаща над 10 000 долара. Изданието се позовава на бивши и настоящи саудитски представители, както и на близки до семейството.

Когато процесът срещу заподозрените за убийството приключи след няколко месеца, децата на Хашоги могат да получат още по-големи суми от няколко милиона долара на човек в рамките на договорката за кръвнината.

Компенсациите за децата на Хашоги са били разрешени в края на 2018 г. от саудитския крал Салман. Според бивш саудитски ръководен кадър това решение било взето в рамките на признание на една „голяма несправедливост“, която е била извършена, и на опит да „се поправи една грешка“. Тази практика била „част от нашите традиции и нашата култура“, е пояснил източникът.

Преговорите за компенсациите са били водени от Халид бин Салман, брат на престолонаследника Мохамед бин Салман и посланик на Саудитска Арабия в САЩ.

Само Салах, най-големият син на Хашоги, живее в Саудитска Арабия - в Джеда. Той е банкер. Другите три деца живеят в САЩ.

След като отричаше убийството, Саудитска Арабия накрая каза, че става дума за операция, извършена от „елементи, които са били извън контрол“ и която е приключила не както трябва. 11 души са съдени от началото на годината за убийството. За петима от тях саудитският главен прокурор поиска смъртно наказание.

Засега не е ясно каква е била ролята в убийството на престолонаследника. Според американския Сенат той е „отговорен“ за убийството.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени