Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати в единствения център в Северна България за деца с аутизъм

| обновено на 02.04.19 в 16:00
Ранната диагностика на деца с аутизъм помага за развитието им
Снимка: Архив

В Плевен е организиран ден на отворените врати в единствения център в Северна България за деца-аутисти. Повод е Световният ден за информираност за аутизма. В града работят още и по уникалната френска методика „Долче“.
     

Центърът за деца с аутизъм по приложно-поведенчески анализ съществува от октомври 2017 година. Директорът Владислава Цолова обясни, че 24 деца от цяла Северна България посещават центъра:

„Колеги специалисти показват как протича един ден, как се работи терапевтично, какво представлява поведенческият анализ. Всяка програма на всяко дете конкретно се изработва съвместно със супервайзъра му от чужбина. При всички деца поведенческият анализ води до резултати - от добри до много, много, много добри! Единствено поведенческият анализ дава възможност за модификация на поведението и шанс за социализация за времето, когато нас - техните родители - няма да ни има“.

Децата в центъра са на възраст от 11 месеца до 18 години. Методиката за всяко едно е уникална. Има случаи на проговорили невербални деца.

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна