Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две компании са подали оферти за строежа на газовата връзка с Гърция

Снимка: БГНЕС

Две компании са подали оферти за строежа на газовата връзка с Гърция, съобщиха от проектната компания, която трябва да построи интерконектора. Това са „АЙ ДЖИ БИ - 2018“ и Джей енд Пи АВАКС. Предстои разглеждането на техническите предложения, тяхното оценяване, както и отварянето на ценовите предложения.

От проектната компания АЙ СИ ДЖИ БИ предвиждат избора на изпълнител да бъде направен през месец май, а началото на строителните дейности на газовата връзка да е през месец юни. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 45 милиона евро без ДДС. 

Същевременно днес ЕК одобри отпускането на 33 милиона евро за изграждането на тази връзка. Планира се проектът да свърже газопреносните системи на България и Гърция от Стара Загора до Комотини.

Компанията, която строи интерконектора, има договореност за свързване с трансадриатическия газопровод, за да може до страната ни да стига и азерски газ. Очаква се това да доведе до разнообразяване на енергийните източници в региона и повишаване на енергийната сигурност, което, от своя страна, ще доведе до по-ниски цени за потребителите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна