Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати внасят законопроект срещу Брекзит без сделка

Снимка: БТА

Междупартийна група от британски депутати изготви законопроект, който може да принуди правителството да поиска отлагане на Брекзит, за да се избегне излизане без сделка на 12 април. Ако Лондон няма ясна позиция до тази дата, по закон Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС без сделка.

Вносителите - Ивет Купър от Лейбъристката партия и Оливър Летуин от управляващата Консервативна партия заявиха, че страната е в наистина опасна ситуация и пред сериозен риск да се излезе без сделка след 10 дни. Депутатите смятат, че е отговорност на премиера да предотврати това. Според тях, ако Тереза Мей не действа своевременно, парламентът има отговорност Брекзит без сделка да не се допусне, въпреки че крайният срок за вземане на решение е много близо. Предвижда се текстът на проектозакона да бъде публикуван утре и обсъден в четвъртък.

Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу заяви, че проектозаконът може да мине през всичките процедурни фази, включително гласуването, в един ден. В същото време е в ход маратонско заседание на кабинета за вземане на решение какви ще бъдат следващите ходове на Лондон след като снощи в парламента отново нямаше консенсус по алтернатива за Брекзит.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени