Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Бразилският свят на Жо Оливейра“ в София

Бразилският художник Жо Оливейра гостува с изложба в Галерия „Сезони“. „Бразилският свят на Жо Оливейра“ ще бъде показан между 9 и 26 април.

Жо Оливейра е един от най-известните художници на илюстрации и комикси в Бразилия и в целия свят. По време на посещението си в София той ще се срещне със студенти, преподаватели, експерти и други представители на арт елита, ще изнесе лекция и ще участва в дискусия. 

Жо Оливейра ще покаже у нас своята Бразилия с нейната изумителна история, с удивително яркия ѝ колорит, със зрелищните митове и необикновените герои и атрактивни образи. Във фокуса на артиста са фолклорът, легендите, танците, тропическите пейзажи, връзката с Африка, индианците, флората и фауната. Освен от любовта към Бразилия, той се вдъхновява още от традиционната линогравюра от Мато Гросо до Сул и от поп арта. В работите му диша атмосферата на родния му остров Итамарака в щата Пернамбуко, популярен с пъстрите панаири, куклените представления по площадите, наивистичното изкуство и невероятните сюжети върху дърво.

Жо Оливейра е сред най-респектиращите автори на илюстрации за класически и модерни приказки, той е вторият баща на Пинокио и на Алиса, които буквално оживяват в неговите рисунки. Художникът е създал и над 50 уникални марки за Бразилската поща. Той е график, учител, дизайнер на детски книги, списания и учебници в Бразилия. Неговите комикси са тиражирани в Унгария, Германия, Италия, Гърция, Испания и Бразилия.

„Върху творбите на Жо Оливейра влияние оказват византийските икони, портретите на Фаюм, руското популярно гравиране „любок“, немското, и мексиканското гравиране. Но творбите на Оливейра са чисто бразилски, като същевременно са и дълбоко универсални, те далеч надхвърлят границите на фолклора и аспектите на naive art. Неслучайно работи на Оливейра, който притежава престижни отличия не само в родната си Бразилия, са сред най-значимите артефакти в частни сбирки и музеи по света. Жо Оливейра е илюстратор на бразилския народ“, казва на професор Руи де Оливейра от Академията за изящни изкуства в Рио де Женейро.

„Ярките му цветове възбуждат аромата на североизточния бряг с неговите манго, кашу, ананаси, банани, портокали, кокоси, маракуя, папая и пренасят в сценарии на слънчеви утрини, топли следобеди, осветени нощи, звездни небеса. Чрез тях можете да вникнете в есенцията на бразилската душа“, казва писателката професор във Федералния университет на Бразилия Лусилия Гарсез.

Животът на Оливейра е не по-малко вълнуващ от творбите му. Докато е в Националната академия за изящни изкуства в Рио де Жанейро, получава стипендия за специалността „Визуални комуникации“ във Висшето училище по индустриални изкуства в Будапеща. В унгарската столица се случват две от най-важните събития в живота му – прави първите си комикси, като ранните му творби са публикувани в италиански списания и книги, и среща голямата си любов и бъдеща съпруга - Искра, дъщерята на художничката Магда Абазова и на известния журналист Тодор Абазов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна