Eмисия новини
от 14.00 часа

Лагард от МВФ: Световната икономика загуби възходящия си импулс, но вероятно ще избегне рецесия

Кристин Лагард - изпълнителен директор на МВФ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Глобалната икономика загуби своята възходящ импулс, но вероятно ще избегне рецесията "в краткосрочен план" с оглед на "по-търпеливата" лихвена политика на Федерален резерв и стимулиращите мерки в Китай, заяви във вторник управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

В своя реч пред Търговската камара на САЩ г-жа Лагард отбеляза, че растежът на световния БВП е загубил инерция спрямо последната прогноза на МВФ през януари за глобална експанзия от 3,5% през 2019-а и през 2020-а година, "както ще видите при представянето на нашите осъвременени икономически прогнози през следващата седмица".

Изказването на Кристин Лагард идва само седмица преди редовната "пролетна" среща на МВФ във Вашингтон. Днешните нейни коментари предполагат, че МВФ вероятно ще направи низходяща ревизия на досегашните прогнози за растежа на световната икономика за 2019-а и за 2020-а година.

Тя обаче допълни, че докато 70% от световната икономика ще преживее спад през настоящата година, "в близко бъдеще не виждаме опасност от рецесия".

"Всъщност очакваме известно подобряване на растежа през втората половина на настоящата година и през 2020-а година", прогнозира шефът на МВФ.

Кристин Лагард обаче предупреди, че очакваният икономически отскок изглежда "несигурен", тъй като е уязвим от рискове, които са свързани с Брекзит, с високите нива на дълга и с търговските напрежения. Друг риск би представлявало по-рязко от очакваното затягане на финансовите условия в глобален план, отбеляза управляващият директор на МВФ.

"Редица икономики не са достатъчно устойчиви. Високият държавен дълг и ниските лихвени проценти оставиха ограничено пространство за действие когато настъпи следващият спад, който неизбежно ще дойде", посочи тя.

Г-жа Лагард отново предупреди, че няма да има победители в търговската война между САЩ и Китай. Според нея, ако митническите тарифи за всичките стоки, търгувани между двете водещи световни икономики, се увеличат с 25 процентни пункта, това ще намали годишния брутен вътрешен продукт на САЩ с до 0,6%, а на Китай - с до 1,5 на сто.
Още от