Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деканът на Педагогическия факултет във ВТУ търси помощ от премиера

Снимка: Здравка Маслянкова

Деканът на Педагогическия факултет във Великотърновския университет проф. Венка Кутева е потърсила помощ от премиера, от просветния министър и от парламентарната комисия по образование за оказван ѝ системен психичен тормоз от ректорското ръководство на висшето училище.

Проф. Кутева е кандидат за ректор на ВТУ на изборите, насрочени за 20 май. Тя заяви, че от месец ръководството на университета оказва системен натиск и тормоз върху нея и деканите на още три факултета, които я подкрепят:

"Връх на това е сигналът до ректора на ВТУ, в който съм обявена за член на организирана група за извършване и прикриване на нарушения".

Проф. Кутева твърди, че тази сутрин ректорът проф. Христо Бонджолов ѝ отправил ултиматум:

"Ако до утре сутринта не подам оставка за декан на Педагогическия факултет, че ще бъда уволнена дисциплинарно".

Подаден е сигнал в прокуратурата за тежки административни нарушения във факултета с участието на проф. Кутева, посочи ректорът проф. Бонжолов и поясни какво е поискал:

"Да се оттегли, за да може да се проверяват нормално документите. Казах ѝ, че другият вариант, който е по-неприятният, е дисциплинарно уволнение".

Преподаватели предупредиха, че ректорските избори ще са нелегитимни, защото решенията на Академическия съвет за провеждането им, са взети след отстраняване на цялата студентска квота, което е нарушение на Закона за висшето образование.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени