Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оръжейната култура в Швейцария е под натиска на ЕС

Швейцария, където оръжейната култура има дълбоки корени, успява да избегне националните дебати за притежание на огнестрелно оръжие за разлика от други държави, пише в свой коментар АФП.

Но в страна, в която задължителната военна служба означава, че мнозина се чувстват нормално край оръжия, гласоподавателите може да отхвърлят на референдум през май реформите, за които настоява Европейският съюз.

Има и доказателство, че швейцарците като цяло подкрепят правото на притежание на оръжия и си ги купуват с ускорени темпове.

Вероятно тази тенденция се дължи на липсата на ужасяващи масови стрелби, като например тази в Крайстърч, Нова Зеландия, миналия месец.

Но Швейцария, която е на 16-то място в света по притежание на оръжие по данни от 2017 г., е принудена да се сблъска с напрежението между традициите си и искането на ЕС да ожесточи правилата в тази сфера.

И докато страната не е член на ЕС, тя принадлежи към безвизовото пространство Шенген и трябва да се съобразява с много правила, прилагани от общността.

Брюксел призовава швейцарското правителство да промени законите за притежание на оръжие, за да ги направи съвместими с европейските ограничения след терористичните атаки в Париж през 2015 г.

Швейцарските депутати одобриха реформи, които обаче ЕС смята за недостатъчни. И които бяха остро критикувани от дясната Швейцарска народна партия, която събра достатъчно подписи за референдум срещу затягането на мерките следващия месец. Сред промените е ограничение на броя на пълнителите за полуавтоматични оръжия, които човек може да притежава, както и по-строги рестрикции при продажбите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна