Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменят ли се колчета в София, без да е необходимо

Снимка: БГНЕС

Габърчета или колчета ще сменят ограничителите, станали известни като „перки на акули“, по столичната улица „Граф Игнатиев"? Двата вида разделители ще бъдат поставени пробно следващата седмица, а след това ще се вземе решение кой от вариантите остава за постоянно.

Междувременно граждани непрекъснато сигнализират, че в определени райони на столицата колчетата, които служат като ограничители за паркиране по тротоарите, често биват сменяни, без това да е необходимо. Такива сигнали са получавали и от организацията „Спаси София“.

„На практика Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ е една бездънна каса, в която потъват стотици милиони всяка година“, казват от организацията.

В медийни публикации се твърди, че през поръчки за колчета се облагодетелстват определени фирми, близки до ЦГМ или фирми, чиято основна дейност е изграждане и експлоатация на мрежи и телекомуникационни съоръжения, създаване, използване и експлоатация на база данни, но не и грижа за колчета, пътни знаци или маркировки.

Към момента колчетата в зоните за платено паркиране са около 200 хил. Според Центъра за градска мобилност в София поставянето на колчетата е необходимо, за да се опазят тротоарите.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна