Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Южна Азия са най-тежко засегнати от замърсяването на въздуха

Снимка: БГНЕС

Замърсяването на въздуха съкращава очакваната продължителност на живота на децата, които се раждат днес, средно с 20 месеца и това ще има най-голям ефект в Южна Азия, сочи публикувано днес проучване, предаде АФП.

Докладът „Състояние на глобалния въздух“ е на базирания в САЩ Институт за последици върху здравето и на университета в Британска Колумбия. Според него замърсяването на въздуха е петата водеща причина за преждевременна смърт в света и е отговорен за повече фатални случаи от малария, пътни инциденти, недохранване или алкохол.

Изследването предупреждава, че съкращаването на живота не е еднакво в света, като децата в Южна Азия ще изгубят по 30 месеца от живота си заради комбинацията от замърсен въздух навън и у дома.

Изчисленията за Източна Азия са 23 месеца в сравнение с 20 седмици за децата в развитите части на Азиатско-тихоокеанския регион и Северна Америка.

Докладът използва данни от края на 2017 г. и посочва, че Китай остава страната с най-високото ниво на смъртност заради замърсен въздух с около 852 000 фатални случаи през 2017 г. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна