Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще "превъртят" ли GPS-ите на 6-и април, когато се нулира глобалната система?

Доц. Юри Цановски: Поредното нулиране на системата за позициониране няма да е проблем

Снимка: Добромир Видев

GРS-ите ще превъртят на 6-и април - предупредиха от американското министерство на енергетиката заради факта, че точно на тази дата глобалната система за позициониране ще бъде нулирана.

Всички сателити, които следят местоположение, както и наземните станции, имат едно време, което на 6-и април ще бъде нулирано. Това, припомнят специалистите, може да доведе до проблеми с транспорта и да има срив в преноса и разпределението на електроенергия.

Апокалипсис няма да настъпи, казва доцент Юри Цановски от Геодезическия факултет на Университета за архитектура и строителство. Според него поредното нулиране няма да е проблем.

Запитаните продавачи и представители на GPS-услуги не отговориха дали очакват проблеми след 6-и април, след като датата на GPS-ите ще се рестартира. Представители на фирмите производители обаче имат вече стандартни секции с въпроси и отговори по темата на сайтовете си. При зануляването ще се появят неправилна дата и час. Това неправилно време ще се използва и за регистриране на времевите следи, изчисляване на изгрева и залеза и други функции, които зависят от правилната дата и час. Въпреки това, точността на позициониране няма да бъде засегната. Устройството ще продължи да осигурява същата ефективност на позициониране, както преди зануляването, посочват те.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна