Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Азиатската банка за развитие: Търговското напрежение и Брекзит могат да навредят на икономическия растеж в Азия

Азиатска банка за развитие
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономическият растеж в Азия може да се забави през 2019-а за втора поредна година и да загуби по-нататъшния си импулс през 2020-а година, заяви в сряда Азиатската банка за развитие (Asian Development Bank - ADB), предупреждавайки за нарастващи икономически рискове от търговската война между САЩ и Китай и от неконтролиран ("твърд") Брекзит.

В доклада си "Азиатски перспективи за развитие", ADB очаква БВП на групата от 45 държави в Азиатско-тихоокеанския регион да нарасне през настоящата година с 5,7%, забавяйки се спрямо икономическия растеж с 5,9% през 2018-а и с цели 6,2% през 2017-а година.

"Продължителен или влошаващ се търговски конфликт между Китай и САЩ би могъл да подкопае инвестициите и растежа в развиваща се Азия", заяви главният икономист на ADB Ясуюки Савада, цитиран от агенциите Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Големият азиатски кредитор също така цитира несигурността, произтичаща от американската фискална политика и от евентуално неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (т.нар. "твърд" Брекзит) като рискове за икономическата перспектива в региона, тъй като те могат да забавят растежа в силно развитите икономики и да влошават перспективите пред Китай.

"Макар че за момента изглежда, че рязкото увеличение на лихвените проценти в САЩ е преустановено, политиците Азиатско-тихоокеанския регион трябва да останат бдителни в тези несигурни времена", отбеляза г-н Савада.

Според ADB икономиката на Китай вероятно ще нарасне през тази година с 6,3% - без промяна спрямо предишна оценка на банката от миналия декември, но по-бавно от растеж с 6,6% през 2018-а година въпреки неотдавнашните стимулиращи мерки от страна на властите в Пекин, включващи повече данъчни облекчения и увеличени държавни разходи за инфраструктура. За 2020-а година се очаква икономическият растеж в Китай да продължи да се охлажда до 6,1 на сто.

Южна Азия ще остане най-бързо растяща сред групата от всички 45 държави от Азиатско-тихоокеанския регион, като ADB очаква експанзия от 6,8% през тази година (под предишна оценка за експанзия от 7,1%) преди слабо подобрение до 6,9% през 2020-а година.

Позовавайки се на стабилни цени на суровините, ADB понижи средната си прогноза за инфлацията в развиваща се Азия до 2,5% през настоящата година (от 2,7% прогноза през декември) и очаква тази ниска инфлация да остане в сила през 2020-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна