Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиерата на "Рокендрол" стартира филмовият фестивал "Мастер оф Арт"

С премиерата на документалния филм "Рокендрол" на режисьора Борислав Колев утре в кино „Люмиер“ ще бъде дадено началото на четвъртото издание на Филмовия фестивал “Мастер оф Арт”. Той ще се проведе от 4-ти до 25-и април в София, Пловдив и Варна.

"Рокендрол" е вълнуващ разказ, изграден от спомените на членове на легендарни в България рок групи като „Ахат“, „Ревю“, „Ера“, „Нова генерация“, „Контрол“, които с революционните си за 80-те години на миналия век музика и текстове „разбиха обществените клишета“.

Организаторът Найо Тицин обясни в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ защо са избрали именно този филм за началото на фестивала:

„Разнородна е публиката, а искаме първият ден да бъде много ярък и да се открои, че залагаме и даваме територия за българско документално кино за изкуство. Вторият филм е разказ за златната епоха на Виена от началото на XX век. "Рокендрол" е прекрасен филм за българските рок групи от 80-те години, които се родиха в ъндърграунда и с безкомпромисните си песни и порив за свобода дадоха тласък и участваха в промяната. Страхотно е да си припомняме каква енергия имаше, колко властта тогава е била притеснена от тези концерти.Това е един носталгичен донякъде разказ – доколко тези хора и успяха ли да променят България. Според мен отговорът е да“.

Тицин посочи, че програмата е подбрана така, че да заинтригува хора от различни сфери на изкуството.

51 филма, от които 6 български, ще се състезават за голямата награда. Тези български филми се състезават и помежду си за най-добър български документален филм във фестивала, каза още Найо Тицин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени