Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас може да остане без отделение по кардиохирургия

| обновено на 03.04.19 в 15:19
УМБАЛ - Бургас
Снимка: БТА

Бургас може да остане без отделение по кардиохирургия след два месеца. В момента медицинската дейност се извършва от „Аджибадем сити клиник“, чийто договор и с Многопрофилната болница за активно лечение в областния град изтича в края на май.

На въпрос на „Хоризонт“ зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че след закриването на клиниката една от възможностите е хората със сърдечно-съдови заболявания да се транспортират до Варна или Пловдив.

Първоначално от Министерството на здравеопазването увериха, че дейността на здравния център ще бъде поета от държавната болница, но от думите на заместник-министър Бойко Пенков стана ясно, че ще обсъждат и други варианти:

"Аз съм гледал да осигурим каквото можем за хората. В момента търсим начин, ако нещо се случи не дай Боже, да има достъп до кардиохирургия съвсем близо. Варна, Пловдив - навсякъде има звена. Ние как ще осигурим транспорта е наша работа!".

„Няма да допуснем четвъртия по големина град в страната да остане без кардиохирургия“, заяви категорично кметът на града Димитър Николов. Дейността на кардиохирургичния  център със специалистите, които работят в него, ще бъде прехвърлена към многопрофилната болница в Бургас, каза той

"Парите ще бъдат осигурени на УМБАЛ-Бургас - с тези средства да бъде закупена апаратура. Аз, като кмет, се ангажирам да наблюдавам този процес. Разбира се, че пряко нямам административни функции, но, като кмет, съм изключително притеснени и ангажиран към случая“, добави Николов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна