Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният сектор на САЩ генерира през март "eдва" 129 хиляди нови работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете изненадващо рязко забавяне при разкриването на нови работни места през март до 18-месечно дъно от "едва" 129 000, докато осреднените очаквания на финансовите пазари за около 175 000. Данните за февруари претъпяха възходяща ревизия до 197 000 от 183 000.

Днешните данни сякаш сигнализират за отслабване на американския трудов пазар, като според компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, ако растежът на заетостта продължава да се забавя в бъдеще, това може да доведе до увеличаване на безработица в САЩ.

В основата на изненадващо слабото проучване на ADP стои много анемичния растеж на заетостта при малките по размер компании, както и спада на работните места в производствения сектор, включително в промишлеността и строителството.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през март едва 6 000 нови работни места, средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 63 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са разкрили 60 000 нови работни места.

Секторът на услугите е добавил през март 135 000 работни места, докато в производствения сектор те са свили с 6 000, от които 2 000 по-малко заети в промишлените предприятия и 6 000 по-малко заети в строителството, показва последното проучване на ADP.

"През март беше отбелязано най-бавното нарастване на заетостта от 18 месеца насам", посочи Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP. "Въпреки че някои сектори на услугите показват продължаваща сила, ние виждаме слабост в сектора за производство на стоки", допълни той.

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Пазарът на труда отслабва, като растежът на заетостта се забави значително в повечето отрасли и компании. Компаниите наемат предпазливо, тъй като икономиката се бори с отслабване на позитивния ефект от фискалните стимули, с несигурността в търговията и закъснелия във времето негативен ефект от политиката на Фед на затягане (повишаване) на лихвите".

Проучването на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през март, като днешните слаби данни могат да поставят под въпрос средните прогнози на финансовите пазари са за увеличаване с около 170 хиляди на новоразкритите неселскостопански работни места (след техен много анемичен растеж с едва 25 хил. през февруари) и за стабилизация на безработицата на февруарското ниво от 3,8%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени