Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производствен дефект бил причината за мухлясалия кашкавал в училища в Сливен

Млечни продукти, сред които кашкавал, който не е мухлясал
Снимка: БНР, архив

Производствен дефект е причината кашкавалът, който бе раздаван в сливенските училища по програмата „Училищно мляко“, да е мухлясал. Това коментира говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева след частично приключилата проверка на Районната прокуратура по случая.

Огласяване случая в медиите стана причина прокуратурата да се самосезира.

Прокурор Белева съобщи, че от Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция са проверили 91 училища и детски градини в общините Сливен и Твърдица, както и всички обекти, в които се съхраняват продукти по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

„Констатирани са 46 броя административни нарушения и несъответствия с нормативните изисквания“, съобщи тя.

Проверката на прокуратурата не е приключила, добави още Белева.

„Към настоящия момент отново е разпоредено извършването на нова, цялостна проверка, с конкретния предмет за преетикирането на определени стоки“.

Скандалните доставки на некачествени млечни продукти за ученици по схемите с държавно и европейко финансиране станаха известни в края на месец октомври миналата година, когато информацията бе разгласена в социалните мрежи, а директорите на няколко училища в града потвърдиха пред медиите за проблема.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени