Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четенето, което предизвиква удоволствие, промяна и растеж

Снимка: pixabay.com
Тази седмица предаването ни „Радиоприемница“ следи маршрута на националната кампания „Походът на книгите“. Част от инициативата е и Маратонът на четенето, който тази година отбелязва своето 14-то издание. 

101 библиотеки от 44 града и села се включват през 2019-та в инициативата на Българската-библиотечно информационна асоциация. Организираните от тях срещи с писатели, премиери на книги и литературни четения, затвърждават за пореден път представата за библиотеката като съвременен културно-информационен и средищен център. 

Наш гост беше писателят Марин Бодаков, който също участва в "Похода на книгите" и вчера, докато течеше предаването „Радиоприемница“ от Столичната библиотека, той имаше среща в съседната на нашата зала с деца от три столични детски градини.

Марин Бодаков ни сподели, че след срещите с децата се чувства по-жив, а децата са на все по-високо ниво. Казва, че най-много се радва на неочакваните реакции на децата, на смеха им и на култивиращото се разбиране, че четенето предизвиква промяна, удоволствие и растеж. Марин Бодаков ни разказа още, че това, което искрено го е разсмяло, е въпросът на децата известен ли е и дали е известен колкото авторката на книгата „Кратки приказки за досънуване“ - Зорница Христова, която е и негова съпруга.

Неговата най-любима приказка за досънуване пък е тази за таткото, който носи кестени в джоба на сакото си, забравени през есента, които израстват през пролетта.

Финалът на разказите пък може да е различен всеки път и различността му е провокирана от това, че самите ние се променяме постоянно и никога не можем да влезем в една и съща книга и история такива, каквито сме били предишния път, разказа ни Марин Бодаков.

Според него най-важното за една детска книга е въображението и чувството за хумор. И тайно прошумоляващата мъдрост и опит, но мъдрост, която не се натрапва и назидава. 

За да ни разкаже за Маратона на четенето и мястото на библиотеките в съвременния динамично-развиващ се свят, днес при нас беше и изпълнителният директор на фондация „Глобални библиотеки“ и член на УС на Библиотечната асоциация Спаска Тарандова.

Тя обясни, че Маратонът е стартирал преди 14 години като реакция на отлив от книгите и четенето, а името се е появило спонтанно, защото инициативите са свързани с верижно четене от по-големи на по-малки деца, четене на деца пред възрастни и т.н., като в годините това се е наложило като практика.

Спаска Тарандова посочи, че освен по време на инициативата, когато фокусът е насочен към книгите, процесът на възпитаване на любов към четенето е вътрешно присъщ на библиотеките и те се стремят да изпълняват тази своя мисия, колкото и да е трудно в определени моменти.  

Това, което обогатява програмите на библиотеката в Маратона, посочи Спаска Тарандова, са дните, посветени на един или друг писател. Тази година има много събития, посветени на Пушкин, Кестнер, Радичков, Елин Пелин.

Една от интересните инициативи е "Нощ в библиотеката", като такива са организирани във Варна и Враца.  

Спаска Тарандова разказа, че това е много забавно за децата, които си носят спални чували, а отговорите на различни загадки ги чакат в отделни книги, които трябва да намерят. И така, децата прекарват една интересна и вълнуваща нощ в света на книгите.

В съвременните условия библиотеките, освен функцията да предоставят достъп до информация чрез различни носители, все повече изпълнява и социална функция и създават условия за по-лесно адаптиране на граждани от различни възрасти към предизвикателствата на новото информационно общество.

Все повече услуги ще стават електронни и библиотеките имат тази роля да помагат на хората да работят по-лесно с технологиите, да се чувстват по-комфортно в онлайн средата, обясни Спаска Тарандова и добави, че цифровата грамотност е важна, но тя не може да изпълнява своето предназначение без достатъчна медийна грамотност.

Още за мястото на библиотеките в обществения живот на страната ни и за добрите практики – чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени