Eмисия новини
от 13.00 часа

Пилотите на разбилия се самолет на Етиопските авиолинии са следвали процедурата

Останки от разбилия се самолет на Етиопските авиолинии.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотите на Етиопските авиолинии са следвали инструкциите, когато техният самолет Боинг МАКС 8 е започнал да пикира преди катастрофата на 10 март, при която загинаха 157 души. Това заяви етиопската министърка на транспорта Дагмавит Могес, представяйки предварителния официален доклад за катастрофата, предадоха информационните агенции.

„Препоръчва се производителят да преразгледа системата за контрол на полета“, заяви Могес на пресконференция в Адис Абеба, обявявайки първите резултати от разследването. Екипажът на катастрофиралия самолет „е следвал всички процедури, препоръчани от Боинг, но не е успял да овладее самолета“, подчерта тя.

След като Боинг направи оценка на системата за контрол на самолета, авиационните власти трябва да потвърдят, че проблемът е бил решен, преди да се разреши подновяване на полетите с този модел, добави Могес. Очаква се разследването да отнеме до една година.

След катастрофата в Етиопия, която беше втората със самолет от новия модел на Боинг, страни от цял свят забраниха полетите на самолетите от този модел.

Пет месеца преди катастрофата в Етиопия самолет на „Лайън еър“ Боинг МАКС 8 се разби в Индонезия, при което загинаха 189 души.


Още от