Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Amazon ще изгради мащабна сателитна мрежа, за да доставя интернет услуги по целия свят

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията Amazon.com Inc. планира да стартира мрежа от над 3000 сателита като част от проект, чиято цел е да осигури широколентов интернет в световен мащаб, съобщи в четвъртък телевизия CNBC.

Световният технологичен и гигант в електронна търговия заяви, че иска да предостави интернет на "необслужваните и недостатъчно обслужваните общности", които иначе не биха могли да си го позволят.

Проектът, наречен Kuiper, бележи нов космически крайъгълен камък за Amazon.com, след предишни съобщения, че компанията иска да бъде пионер в космическия туризъм и да използва своето "облачно пространство" за изграждане на сателитни съоръжения на Земята.

"Проектът Kuiper е нова инициатива за стартиране на плеяда сателити на ниска надземна орбита, която ще осигури ниска латентност, високоскоростна широколентова връзка за ненаселените и недостатъчно обслужвани общности по целия свят", заяви говорител на Amazon. Той добави, че "това е дългосрочен проект, който предвижда обслужването на десетки милиони хора, които нямат достъп до широколентов интернет. Очакваме с нетърпение партньорството по тази инициатива с компании, които споделят тази обща визия".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна