Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Цеков: Вече можем да кажем, че корупцията е държавен проблем

Борислав Цеков
Снимка: БГНЕС

„Когато състоянието на държавното управление бъде разтърсено от толкова сериозни скандали, основани на разбирането, че властта живее прекалено охолно и то е необяснимо с оглед нормалните доходи, които могат да се докажат, това винаги се превръща в държавен проблем“. Това каза пред БНР Борислав Цеков от Института по модерна политика, член на правния съвет към президента. Той участва с коментар по темата дали размерите на корупцията в държавата вече застрашават националната сигурност.

„Дали този проблем може да засегне държавната сигурност, зависи от мащабите на политическата корупция“, допълни още той в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

„Стигнали сме до етапа, в който можем без никакво съмнение да кажем, че корупцията и съмненията в етиката на заемащите висши политически длъжности е държавен проблем“.

Според Цеков ролята на Консултативния съвет за национална сигурност „като замисъл, като конституционен статус е да бъде платформата, в която под егидата на държавния глава се формира единна държавна позиция по ключови въпроси и се набелязват конкретни мерки“.

„По отношение на борбата с корупцията в една такава ситуация, определено кризисна в настоящото управление, Консултативният съвет по национална сигурност би могъл да изиграе стабилизираща роля, но за да я изиграе, би следвало партиите да изоставят своите партийни страсти извън сградата на президентска институция - в парламента, където им е мястото, а в президентска институция да дойдат подготвени с конкретни решения на проблемите“, коментира още Цеков.

Борислав Цеков смята, че „управляващите трябва да предложат една ясна кадрова политика във властта“.

Още с възхода си ГЕРБ с едно неприкрито удоволствие показваше как лансира посредствеността - колкото си по-посредствен, без образование, по-народен, толкова по-високо те издига ГЕРБ. На тази порочна кадрова политика трябва да се сложи край. И ако ГЕРБ няма капацитет да изведе образовани и опитни кадри, то трябва да си отиде от власт“.

„Аз персонално няма да коментирам, но хора с дипломи – бол“, каза Цеков за избора на нов правосъден министър и допълни:

„Всеки нов министър трябва да има шанс да се прояви, но ако съдим по законотворчеството на този парламент, което е под нулата като качество, това не е добра оценка за г-н Кирилов“.

Цялото интервю с Борислав Цеков може да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени