Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С адвокат Галина Петрова прелитаме 18 хиляди км до Нова Каледония

В „Покана за пътуване“ – пустинята Атакама, горещ репортаж от карнавала в Рио и шишчета от лама

БНР Новини
21
Поглед към столицата на Нова Каледония – Нумеа
Снимка: Галина Петрова

Затегнете коланите! За да стигнете до острова, на който ще ви водим в „Покана за пътуване“, трябва да прекарате във въздуха 18 часа! Без да броим смяната на полети, летища и държави. Ами да! Нова Каледония е на 16 хиляди километра от България, но от разказа на адвокат Галина Петрова става ясно, че всяка секунда дребно неудобство си струва. Като юрист от 21 години, тя е „професионално увредена“ да говори отлично и затова я оставям сама да се представи като пътешественик, посетил 67 държави на всички континенти, без Антарктида.
Галя разказва за столицата на Нова Каледония – Нумеа, за Острова на пиниите, който е тайният адрес на рая, и за Лоялити айлънд, където хората живеят без електричество, но са много щастливи.
След като сме се пренесли до Нова Каледония, разстоянието от 13 хиляди километра до Сан Педро де Атакама има опасност да ни се стори почти зад ъгъла… на въображението. За да се подготви за 20-дневното си пътуването из Южна Америка Мариела Нейкова е събрала съвети, мнения и сведения от десетки пътешественици, защото го е организирала сама. Смелата дама, известна като съпругата на Цветелин Атанасов, най-добрият български имитатор на Елвис Пресли, го оставила да се грижи за 6-годишната им дъщеричка и поела по мечтания маршрут.
Мариела ни пренася от ледниците на Ел Калафате до пустинята Атакама, където е опитала месо от лама. Там е видяла наниз от малки торнадо и високи гейзери, гледала е нощното небе през телескоп и е усетила амплитудата на +25 градуса през деня до -25 нощно време. Посетила е и водопадите Игуасу но специално време си е запазила за Карнавала в Рио! Кой не е мечтал да танцува с някое училище по самба?! Впрочем, това е напълно постижимо – срещу 300 долара. Но Мариела Нейкова, не се е отдала на мечти, ами е планирала пътуването си до Южна Америка, така че да се озове сред публиката на самбодрома точно на финала.
Ще перифразирам дядото на Дрю Баримор, който е казал „Толкова много жени, а толкова малко време“ в „Толкова много страни, а толкова малко време“. Мариела Нейкова споделя тази максима и крои планове за още пътешествия до Южна Америка.
В родолюбивата рубрика „50 места от българската история отвъд България“ пътуваме малко като разстояние – до Браила, но много във времето – до по-миналия век. Светослав Марков ни припомни, че Българската академия на науките изобщо не е създадена у нас, но в замяна на това ѝ е „бабувал” Любен Каравелов.
Май прекалихме с разказите да далечни земи в днешното издание на „Покана за пътуване“. За да се надскочим следващият път ще трябва да летим чак до луната. Аз, Магдалена Гигова, искам да отида и там. А вие?


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени